Home

GEMEENTElogo2

welkom

Dementie-Vriendelijk


De kerngroep (DVG) Dementie-Vriendelijke-Gemeente bestaat sinds 2015, is opgericht door de Gemeente Gilze en Rijen met als doelstelling de gemeente dementie-vriendelijk te maken.

Er hebben inmiddels vele activiteiten plaatsgevonden:

  • De uitreiking van Herinneringsboeken gemaakt in samenwerking met heemkundekring
  • Samen zingen voor mensen met geheugenproblemen
  • het uitbrengen van folders (algemene-folder, EHBG-folder behorende bij de EHBG tas, voorlichtingsfolder voor scholen
  • het maken en verspreiden van een dementiewijzer met antwoorden op vragen over dementie en communicatietips
  • het geven van scholingen aan medewerkers van sociale instellingen en supermarkten
  • het meehelpen met het aanleggen van een ontmoetingstuin bij zorglocatie Vita
  • het houden van ‘Kom en Ontmoet’ bijeenkomsten voor alle inwoners van de gemeente en in het bijzonder voor mantelzorgers van mensen met dementie 3 x per jaar afwisselend in Rijen, Gilze en Molenschot
  • Het maken en presenteren van de EHBG tas (Eerste Hulp bij Geheugenproblematiek)
  • rond 21 september (Wereld Alzheimerdag) worden activiteiten georganiseerd voor alle bewoners van de gemeente , zoals in 2015 het tonen van de film ‘Still Alice’, in 2016 lezing van Hugo Borst over zijn boek ‘Ma’, in 2017 theaterproductie ‘Dag Mama’.


In de kerngroep zijn diverse maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd met ondersteuning van de gemeente.


Partner organisaties die betrokken zijn bij de DVG-beweging.

VIP nieuwe manier   voor elkaar de zonnebloem     image028 image015    image052
  image028 image028 image028 image009   thebe
de ontmoeting  image014  image013 kbo molenschot image002 
voormekaar   studio10  bellavitta  elde maasduinen  

Dementie in Coronatijd

Gilze en Rijen is een dementievriendelijke gemeente. In deze vreemde tijd, waarin het coronavirus de hoofdrol speelt, is dat heel belangrijk. De afgelopen weken hebben we kunnen zien hoe de inwoners van onze gemeente mooie initiatieven hebben genomen om onze kwetsbare burgers te ondersteunen. Dat is fantastisch en we mogen best trots zijn. Mensen met dementie ondersteunen is moeilijk maar het is de moeite meer dan waard. Het begint met kennis over dementie. Deze kennis vindt u op de site van www.Samendementievriendelijk.nl. Op die site treft u ook tal van instructiefilms aan hoe u het beste om kunt gaan met mensen met dementie. Er is ook veel praktische informatie over dementie in coronatijd te vinden op www.Dementie.nl 

 

Bijeenkomsten geannuleerd

De kerngroep Dementievriendelijk Gilze en Rijen moest de ‘kom en ontmoet bijeenkomst’ van 18 maart jammer genoeg annuleren en ook de historische wandeling door Gilze en Rijen, die voor 17 juni op de planning staat, gaat niet door. We bezinnen ons nog op Wereld Alzheimerdag van 16 september. De kerngroep is dit jaar vijf jaar aan slag en wil daar in september extra aandacht aan besteden. We laten u natuurlijk nog weten wat we gaan doen.

 

Digitaal Alzheimer café

Op deze site staat een link naar een digitale versie van de Alzheimer café’s in Tilburg. De gespreksleiders van dit café geven allerlei nuttige tips voor mensen met dementie en hun mantelzorgers die nu noodgedwongen veel thuis moeten doorbrengen.

Beste mensen, zorg goed voor uzelf en blijf gezond. U bent hard nodig voor de ondersteuning van mensen met dementie en hun families. Meer dan ooit.